MBSR sessie 6: Gedachten zijn geen feiten

Natuurlijk niet denk je misschien. Maar als je verder onderzoekt hoe je tegenover je gedachten staat kom je waarschijnlijk als snel tot de conclusie dat je je met je gedachten vereenzelvigt. Jij bent echter niet je gedachten, jij bent degene die denkt!

Misschien ken je Byron Katie. Zij is beroemd geworden met haar vragen: Is het echt waar, Hoe kun je zeker weten dat het echt waar is, en zo verder. Dit sluit goed aan bij thema van deze sessie: wij nemen onze gedachten voor waar aan, maar onze gedachten zijn maar gedachten. Ze komen op en verdwijnen weer.

Daar gaan we in de meditatie mee oefenen: afstand nemen van je gedachten door ze als het ware als wolken aan de hemel te zien. Soms zijn er veel wolken, soms weinig. Ze hebben in ieder geval met elkaar gemeen dat ze opkomen en weer verdwijnen.

In de meditatie van deze sessie gaan we bewust moeilijke gedachten of gevoelens oproepen om te kunnen waarnemen dat je je niet hoeft te laten meevoeren op een gedachtenstroom, maar dat je de wolken ziet komen en gaan.

Link naar sessie 8

Contact Form Powered By : XYZScripts.com