de zeven meditatiemythes van deepak chopra

mindfulness MBSR schiedam rotterdam vlaardingen
Deepak Chopra

Mythe 1: meditatie is moeilijk

En dat is het ook als je constant bezig bent een bepaald doel te bereiken, te bedenken of je het wel goed doet. De mindfulness manier gaat helemaal niet om goed doen of doelen bereiken. Het enige wat je hoeft te doen is aandacht besteden aan bijvoorbeeld je ademhaling.

Mythe 2: je moet je geest tot rust brengen

Dit is waarschijnlijk de belangrijkste reden dat mensen het opgeven te mediteren. We kunnen het opkomen en weer gaan van onze gedachten niet controleren. We kunnen ons wel van dit komen en gaan bewust worden en de stilte vinden tussen de gedachten. De gedachte “ik ben aan het denken” is misschien wel de meest nuttige gedachte bij een meditatie.

Mythe 3: er  zijn jaren van toegewijde oefening nodig om de vruchten van meditatie te plukken

Wetenschappelijk is aangetoond dat slechts enkele weken van meditatie een positief effect heeft. Minder angsten, een groter gevoel van rust, beter geheugen, empathie en stress regulatie.

Mythe 4: meditatie is vluchtgedrag

Je kunt je inderdaad in je meditatie helemaal afsluiten van jezelf en de wereld. Dat heeft echter niets te maken met mindfulness meditatie. Daarbij gaat het namelijk juist over aandacht voor het hier en nu. Voor je geest, je lichaam, je omgeving.

Mythe 5: ik heb niet genoeg tijd

Dit is een kwestie van prioriteit. Voor veel mensen past mediteren in een drukke dag met werk en kinderen. Als je het lastig vindt tijd de vinden bedenk dan dat een paar minuten mediteren beter is dan helemaal niet. Bovendien kunnen veel mindfulness oefeningen gedurende de dag uitgevoerd worden terwijl je in de bus zit, naar huis loopt, even een kortte pauze neemt op je werk.

Mythe 6: meditatie is een onderdeel van religie of spiritualiteit

Dat kan natuurlijk, maar mindfulness is geen geloof of spirituele overtuiging. Mindfulness is een wetenschappelijk opgezette methode. Geloof je er niet in? Geen probleem, doe gewoon de oefeningen en kijk wat er gebeurt.

Mythe 7: je wordt verondersteld een spirituele ervaring te hebben bij meditatie

Mindfulness meditatie is een middel, geen doel op zich. Het gaat er niet om wat je tijdens de meditatie beleeft, het gaat om het effent van je meditatie op je dagelijks leven.

Contact Form Powered By : XYZScripts.com