MBSR sessie 3: Grenzen leren kennen

Om met je eigen grenzen om te kunnen gaan moet je ze eerst leren kennen, en dat gaat in de mindfulness via aandachtige waarneming. Niet meer of minder dan aanwezig blijven, ook als er moeilijke dingen je aandacht vragen (of eisen!). De ademhaling fungeert daarbij als anker. Je ademhaling is er immers altijd. Je kunt dus ook altijd als je afgeleid bent weer contact maken met het lichamelijke gevoel van je ademhaling.

De volgende stap is , als je iets moeilijks waargenomen hebt, voldoende afstand te nemen om bewust te kiezen hoe je hier mee om wilt gaan. De (hele korte) meditatie daarvoor is de ademruimte. Een krachtige manier om jezelf te stoppen als je gedachten of gevoelens elkaar automatisch opvolgen en je aandacht op eisen. Vergelijk het maar met het tot 10 tellen als je boos op iemand bent. Door afstand te nemen kun je effectiever reageren.

De nieuwe meditatie van deze sessie is de liggende yoga, of liggende bewegingsoefeningen. Je leert hiermee de grenzen van je lichaam verkennen én hoe hier meer om te gaan. Je kunt dit dan ook uitbreiden naar minder lichamelijke grenzen.

Als extra oefening kun je in de week volgend op deze sessie voor jezelf onderzoeken hoe je eigenlijk met onprettige gebeurtenissen omgaat, hoe werkt dat bij jou?

Link naar sessie 4

Contact Form Powered By : XYZScripts.com