En nu word je gelukkig…

Wordt je gelukkig van mindful leven? Die vraag kwam op tijdens de laatste sessie van de training van dit jaar. Dat is natuurlijk afhankelijk van wat je verstaat onder geluk, en nog belangrijker, onder je leven.

De quick fix voor geluk

Je zou kunnen zeggen dat je leven zich op verschillende niveaus afspeelt. Het ene is het voortdurende komen en gaan van gedachten, gevoelens en lichamelijke gewaarwordingen. Dit deel is verbonden met wat we gewoonlijk verstaan onder onze werkelijkheid. Op dit niveau zullen er altijd dingen zijn die goed gaan en dingen die mislukken. Dingen waar we ons fijn onder voelen en dingen die ons terneerslaan. Ons lichaam zal ons soms in staat stellen om een marathon te lopen en soms liggen we ziek op bed. Voor zover mij bekend zijn er geen quick fixes voor dit niveau van ons leven, helaas…

Het andere niveau

Gelukkig kunnen we ons leven ook beleven op een ander niveau als we ons er van bewust worden dat wij niet onze gedachten zijn, niet onze gevoelens, niet onze pijn. Wij zijn degene die denkt, degene die voelt, degene die pijn lijdt. Dat lijkt bijna een woordenspel maar deze zinnen bevatten een diepe waarheid. Op dit niveau gaat het niet om wat je overkomt maar om wat je werkelijk bent. Om hiermee in contact te komen zijn in de loop der eeuwen allerlei meditaties ontstaan. En eigenlijk komen die er allemaal op neer dat je je even terugtrekt in het NU ( ik schrijf het met hoofdletters!). Bijvoorbeeld door je even te concentreren op je ademhaling. Je geeft daarmee je geest wat te doen zodat die even geen tijd heeft voor die andere werkelijkheid.

trainen

Het is nu ook weer niet zo dat je als je dit stukje leest en je nog nooit geoefend hebt met deze bijzonder aandacht dat je dit meteen ervaart. Mocht dat wel zo zijn dan is dat natuurlijk helemaal oké, maar de meeste mensen hebben wel wat oefening nodig. En dat is precies wat mindfulness trainingen aanbieden, bewust worden van de stroom van “de werkelijkheid” en toegang krijgen tot die andere dimensie

en dus?

En dus wordt je van mindfulness beoefenen niet per sé gelukkig. Wel wordt je minder ongelukkig door je te ervaren dat je meer bent dan je gedachten, gevoelens en lichamelijke gewaarwordingen.

Contact Form Powered By : XYZScripts.com